“Ce materiale conțin șosetele tale?”

M-am plimbat weekendul trecut, țanțoșă de fel meu, în noua pereche de casual shoes, culoare nude și cu detalii “oglindă”. Și ce bine m-am simțit și cum sclipeau ei în lumina soarelui… De vis! Nu mai conta că ai mei copii trăgeau de mine în toate părțile, Ava întotdeauna în direcția opusă în care avem treabă iar Albert doar cu gândul la înghețata cu aromă de vată pe băț.

La un moment dat, am simțit că ceva e în neregulă cu piciorul meu drept și parcă pantoful îmi “ataca” călcâiul fără milă și ținea morțiș să stricăm buna înțelegere și potrivire de până atunci. Când am ajuns acasă am descoperit că într-adevăr lucrurile nu stăteau tocmai bine și că mă alesesem cu o bășică de toată frumusețea. Acum întrebarea era cine e de vină, pantoful sau eu pentru că nu am știut să-mi aleg șosetele potrivite? Păi pantoful săracu’ de altfel foarte comod, nu avea de unde să știe că eu, stăpâna, am probleme de atașament și că nu arunc lucrurile vechi atunci când trebuie și că amân momentul, ba chiar insist să port o pereche de șosete până la epuizarea ei și a mea…  

Gata, out with the old, in with the new! Până aici mi-a fost, decât să renunț la perechea superbă de pantofi, mai bine reconfigurez sertarul cu șosete și mă interesez ce materiale mi se potrivesc pentru că altfel, vorba proverbului: “Unde nu-i cap, vai de picioare!”


Când ne alegem șosetele cel mai important lucru este să ne uităm la compoziție, adică din ce materiale sunt fabricate. Așa o să observăm că cele mai multe au în compoziție materiale precum bumbacul, poliamida sau elastanul iar înțelegerea beneficiilor și dezavantajelor acestora este la fel de importantă.

Bumbacul

Șosetele din bumbac sunt cu siguranță cele mai căutate și mai populare când vine vorba de alegerea fiecăruia dintre noi. Totuși, bumbacul în compoziție de 100% absoarbe transpirația dar se usucă foarte greu astfel că, dacă ne aflăm în situația în care trebuie să purtăm o pereche de șosete o lungă perioadă de timp, spre exemplu participăm la o competiție sportivă, bumbacul nu e alegerea cea mai potrivită. Pe de altă parte, bumbacul este foarte bun pentru picioarele mai sensibile, este o fibră naturală, șosetele par mai ușoare și mai confortabile în comparație cu poliesterul care poate fi uneori destul de deranjant.

Fibrele sintetice

În prezent sunt foarte multe șosete care au în compoziție fibre sintetice precum: poliesterul, poliamida sau polipropilena. Fibrele sintetice precum poliesterul asigură durabilitate articolului de îmbrăcăminte, își păstrează culoarea pentru mai mult timp și se usucă mai repede. Pe de altă parte, nu lasă pielea să respire la fel de bine ca și bumbacul și de ce să nu recunoaștem nu sunt cele mai bune pentru planeta noastră deoarece nu se descompun la fel de repede ca și fibrele naturale. Poliamida este tot o fibră sintetică, dar spre deosebire de poliester conferă o senzație mai delicată articolelor vestimentare și  e puțin mai rezistentă decât acesta.

Atunci care ar fi alegerea corectă între bumbac și fibrele sintetice? Din păcate nu este o întrebare cu un singur răspuns și totul depinde de situația în care ne aflăm. Însă, pentru șosetele de zi cu zi, alegerea este bumbacul în proporție cât mai mare, de preferat peste 80%, în combinație mică cu fibre de poliamidă și elastan.

Lâna de merinos

Șosetele de lână au depășit demult acea perioadă în care dacă le încălțai începea să te mănânce pielea și parcă te zgâriau la fiecare atingere. În ziua de azi, șosetele din lână de merinos sunt ușoare și moi. Ne țin cald în zilele friguroase de iarnă și absorb foarte bine transpirația fără să ne simțim picioarele reci. Dezavantajele sunt că nu este indicat să le purtăm vara deoarece ne-ar fi foarte cald, sunt puțin mai scumpe și destul de dificil de spălat nefiind indicată folosirea mașinii de spălat sau a uscătorului automat.

Fibrele de bambus

 

Rezultată printr-o tehnologie nouă, fibra de bambus 100 % este una dintre cele mai moi și mai confortabile materiale cu o capacitate foarte bună de control a temperaturii: ne ține cald iarna și nu ne supraîncălzim vara. Elegant și igienic, firul de bambus are proprietăți antibacteriene și o puternică capacitate de absorbție a excesului de transpirație. Iar cel mai important lucru este că se reciclează natural, fără a afecta mediul înconjurător.

Adesea șosetele se văd foarte puțin în comparație cu celelalte articole de îmbrăcăminte alteori sunt complet ascunse în cizme sau ghete, dar ele sunt la fel de importante ca orice altă componentă a vestimentației noastre.

Când alegem dimineața ce purtăm în ziua respectivă, ar trebui să luăm în calcul nu doar modelul sau culoarea șosetelor, dar ar trebui să ne gândim și la genul de activități planificate pentru ziua respectivă și să alegem șosetele ce au în compoziție cele mai bune materiale pentru noi. Cu siguranță acestea vor face diferența, vă spun din propria experiență 🙂

 

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *